Home > Iranreise 2018
Velkommen til Iran 14. – 27. oktober 2018 

Etter fjorårets vellykkede kulturreise til Iran gjentar Niayesh Travel suksessen og inviterer deg med på nok en skreddersydd reise til dette enestående og eksotiske reisemålet. Vi blir maksimalt 15 deltakere inkludert reiseleder. Reisen finner sted i oktober 2018, 14 dager i alt. Denne gang har vi lagt på en ekstra dag for å få enda litt bedre tid til å oppleve Irans mange severdigheter og gjestfrie befolkning uten stress og mas. I denne eposten finner dere følgende informasjon: 
Om reisemålet
Reiserute og turopplegg
Dagsprogram
Priser og betingelser
Viktig reiseinformasjon
Om arrangørene
 
 
Om reisemålet
Iran er et stort land både når det gjelder flateinnhold og befolkning. De vel   82 millioner innbyggerne representerer mange ulike etniske grupper, noe som setter sitt preg på landets kultur og samfunnsliv.  Her i Vesten er det lett å tenke på Iran og iranere som veldig fremmede og annerledes enn oss selv. Men det er før man kommer dit! Iranere flest er gjestfrie, vennlige og åpne overfor besøkende, og de er stolte over å vise fram sin enestående og urgamle kulturarv til oss som kommer langveisfra. Grunnet sine store olje- og naturgassressurser anses Iran som en regional stormakt i Midtøsten, og stadig flere vestlige turister finner veien til dette ennå eksklusive og svært interessante reisemålet.    Store deler av landet ligger på en høyslette med jordbruksland, ørken og stepper omgitt av høye fjell. Klimaet er tørt med varme somre og kjølige vintre. I oktober kan vi forvente et mildt sommervær med ca. 25 varmegrader om dagen, unntaksvis med et par regnbyger innimellom, og litt kjølige kvelder og netter.

Reiserute og turopplegg
Provinshovedstaden Shiraz i den sørlige Fars-provinsen er ankomststed og første stopp på vår store Iran-reise. Reisen fortsetter nordover via oldtidsbyen Persepolis med overnatting i den sjarmerende provinsbyen Abadeh,  før vi ankommer Isfahan. Deretter går turen videre mot nord, via ørkenbyen Zavareh og noen andre stopp, frem til hovedstaden Teheran, en metropol med drøyt 8 mill. innbyggere. På programmet står historiske, religiøse og arkitektoniske høydepunkter, både de store og berømte så vel som mer ukjente, men minst like interessante kulturperler. I tillegg legger vi opp til unike møter med mennesker, tradisjoner, kultur og levesett i dagens Iran. Som en slags rød tråd i programmet vil vi se nærmere på Irans rike håndverkstradisjoner (slik som tepper, tekstiltrykk, keramikkfliser, treskjæring og metallarbeid) som i de senere årene har vært under press fra importert eller industriell masseproduksjon. I løpet av denne 14-dagersturen vil dere få oppleve Iran også bak turistfasaden og treffe menneskene bak stereotypene som vi kjenner fra massemedia. Vi vil sette av tid til både organiserte og spontane møter med iranere fra ulike ‘walks of life’ og sørge for en viss fleksibilitet i programmet.Underveis på reisen sørger vi for jevnlige gruppesamlinger, der vi får mulighet til å dele og fordøye inntrykkene fra reisen  og få historisk og dagsaktuelt bakgrunnsinformasjon. Også måltidene og besøk i parker og på kafeer og tehus er godt egnet for de «gode» samtalene om det vi opplever. Vår hyggelige iranske «fikser» Sadegh, som snakker glimrende engelsk, vil sammen med reiseleder Hege sørge for at alt går som smurt både praktisk og ellers på reisen vår. Når det gjelder hoteller, legger vi vekt på sentral beliggenhet, samtidig som vi styrer unna de store turisthotellene. 

Dagsprogram
Her følger program for reisen fra dag til dag. Vi tar forbehold om mindre endringer og omrokkeringer. Overnattingsted er angitt i parentes. Beskrivelsen er ikke komplett – det blir mange små og store overraskelser underveis!

 Dag 1 – søndag 14.oktober (Shiraz) 
Avreisen skjer med Turkish Airlines fra Oslo kl. 12:00 med mellomlanding i Istanbul. Derfra tar det fem-seks timer til vi lander i Shiraz kl 01:05 lokal tid.

Dag 2 – mandag 15.oktober (Shiraz) 
Etter en lang flyreise og en kort natt på hotellet, legger vi opp til en rolig og avslappet første dag i Iran. Programmet starter med en sen lunsj, etterfulgt av en spasertur i Shiraz sentrum. Målet for byvandringen er Meshkinfam-familiens tradisjonelle herskapshus.  Her har eieren invitert på en liten konsert og en omvisning spesielt til ære for oss. Huset, med en frodig persisk hage som midtpunkt, ligger i en gammel bydel og har alle de kjennetegn man leser om i persiske romaner. I dag er det gjort om til et privat museum, der Shiraz sitt rike kunstneriske og intellektuelle liv virkelig blir synliggjort.
 
Dag 3 – tirsdag 16.oktober (Shiraz) 
Shiraz er kjent som dikternes, rosenes og nattergalenes by. Hovedstad har byen bare vært i en kort periode på 1700-tallet, men fra denne tiden stammer svært mange vakre hager, moskéer og palasser. Vi tar dere med til noen av disse severdighetene som alle ligger i sentrum i nærheten av den store Vakil-basaren. Basaren utgjør selve hjertet i iransk samfunnsliv,  og basaren i Shiraz er kjent som en av de mest storslagne i landet. Etter en guidet omvisning i basaren, kan de som vil  besøke et trivelig tehus. Så blir det tid til å rusle litt rundt på egen hånd inne i basarens såkalte seraier (åpne plasser), der det finnes mange små butikker med souvenirer og lokale spesialiteter. 

Dag 4 – onsdag 17.oktober (Shiraz) 
I dag skal vi langt ut av byen i selskap med Nadjafi-familien som på gjestfritt iransk vis vil ta seg godt av oss denne dagen. Vi starter tidlig fra hotellet og kjører gjennom et variert landskap til Firuzabad, qashqai-folkets uoffisielle hovedstad. Mange qashqaier har nå gitt opp sin tidligere nomadetilværelse og har bosatt seg der og i landsbyene rundt. På veien besøker vi ruinene av sasanidekongen Ardeshirs palass. Vi fortsetter til landsbyen Kamanar, der vi får se kvinner i arbeid med spinning og teppeknytting. De knytter tepper for vår venn Agha Nadjafi  ( ‘agha’ betyr herr), akkurat slik kvinnene gjør for hovedpersonen Agha Djan i den meget lesverdige romanen Huset ved moskéen. Lunsjen blir en picnic på iransk maner, med grillmat under et stort tre oppe i fjellene.  Dersom anledningen byr seg, vil vi på veien hjem stoppe og hilse på nomader som fortsatt lever av husdyrhold. De flytter seg fra sommerbeite i fjellene til vinterbeite i lavlandet nettopp på denne tiden.

Dag 5 – torsdag 18.oktober (Shiraz) 
Formiddagens program tar oss til fargeriet til Agha Nadjafi som ligger noen kilometers kjøretur unna hotellet. Her farges garnet som kvinnene i landsbyene bruker til knyttingen av de røffe gabbeh-teppene.  Agha Nadjafi forklarer prosessen med plantefarging og hvilke materialer som gir hvilke farger. Mens vertskapet serverer forfriskninger i den store lagerbygningen, blir det god anledning til å se nærmere på de ferdig knyttede gabbeh-teppene. Teppene er også til salgs, men her er ingen kjøpeplikt.  På vei tilbake til sentrum viser vi den store nasjonaldikteren Hafez vår respekt, der han hviler i sin sarkofag inne i en vakker persisk hage. Om kvelden blir det felles middag på en restaurant i et av de mange tradisjonelle husene som er blitt pusset opp og gjort om til sjarmerende hoteller. Etter middag kan de som vil ta seg en liten kveldstur i byen på egen hånd.
 
Dag 6 – fredag 19.oktober (Abadeh) 
Vi tar avskjed med Shiraz og setter kursen nordover. På veien stopper vi ved de monumentale gravene, også kalt Kongegravene, til oldtidens akemenidiske konger, før vi ankommer et av høydepunktene på turen, nemlig de godt bevarte ruinene av Persepolis. Dette oldtidskomplekset ble brukt til store mottagelser i forbindelse med det persiske nyttår, Nouruz. Etter at Aleksander den store ødela palassene i år 330 f.Kr., har søylegangene stått igjen på sletten og egget fantasien til alle som siden har holdt til der. Tidlig på kvelden ankommer vi Abadeh, der vi overnatter på et enkelt hotell. Besøket i denne provinsbyen bryter opp den lange reisen mellom Shiraz og Isfahan og gir oss samtidig anledning til å se hvordan folk i Iran lever utenfor storbyene. Vi regner med å få tid til en rusletur i sentrum av byen, som naturligvis også har sin lokale basar og en svært hyggelig atmosfære. Under middagen på hotellet hyller vi nasjonalpoeten Hafez med et lite kåseri og diktlesing.  

Dag 7 – lørdag 20.oktober (Isfahan) 
Også i dag satser vi på å få med oss opplevelser utenfor opptråkkede stier. En times kjøring fra Abadeh ligger Izadkhast – en klippeborg med spor etter de fleste epoker i Irans lange og turbulente historie. Her finner vi et sasanidisk  zoroaster-tempel, et karavanserai fra safavidetiden og en landsby av leirhus som folk bodde i inntil den islamske revolusjonen i 1979. Den lokale guiden vår har mange historier å fortelle fra dette fascinerende stedet som tilsynelatende er blitt glemt av samtiden. Herfra fortsetter reisen mot  Isfahan, som venter med sine majestetiske kupler og palasser. Etter innsjekking på hotellet tar vi oss en tidlig kveldstur til de vakre broene over Zayande-elven, før vi avslutter dagen med middag på det sagnomsuste Abbasi-hotellet. Her kan man bli så lenge man vil for å nyte arkitekturen og blomsterprakten i hagen til dette luksushotellet, som i tidligere århundrer var et karavanserai på Silkeveien. Hotellet vårt ligger kun en ti minutters spasertur unna.
 
Dag 8 – søndag 21.oktober (Isfahan) 
Vi begynner dagen med en omvisning i palasset Chehel Sotun, der safavidesjahene mottok prominente gjester fra inn- og utland.  Herfra drar vi videre til bydelen Julfa, der de kristne armenerne har holdt til siden 1600-tallet. På den tiden sørget  sjah Abbas den store for å bringe håndverkere og handelsmenn hit fra den armenske byen Julfa i det nåværende Aserbaidsjan. I det iranske Julfa bygget de Vank-katedralen og andre kirker som innvendig har en rik og uforlignelig dekor basert på bibelske historier.  Etter lunsj besøker vi det sjarmerende Isfahan Music Museum, der guidene også inviterer på en liten konsert som del av programmet.  Senere på dagen får vi en guidet tur  i det store Fredagsmoské-komplekset, der vi  ser interessante eksempler på persisk islamsk arkitektur fra ulike epoker. Vi avslutter dagen med middag i et tidligere badehus.
 
Dag 9 – mandag 22.oktober (Isfahan) 
I dag holder vi oss i basaren og på den mektige Imam-plassen som ligger omkranset av kuppelprydede moskéer og et utall små håndverksbutikker. I den ene enden strekker basarområdet seg videre flere kilometer nordøstover, helt til Fredagsmoskéen. Vi besøker flere små håndverksbedrifter, der håndverkerne selv demonstrerer  sine teknikker: Trykking av duker, emaljering, metallarbeider og intarsia. Før lunsj rekker vi også å se Imam- og Sheikh Lotfollah-moskéene, begge svært enkle i interiøret, men med en mosaikkutsmykning som kan ta pusten fra enhver.  Resten av dagen er til fri disposisjon.  I området rundt Imam-plassen ligger flere severdige palasser og muséer. Og setter man seg ned på en benk på plassen, kan man være sikker på å få kontakt med lokalbefolkningen! 

Dag 10 – tirsdag 23.oktober (Teheran) 
Etter frokost starter kjøreturen som tar oss videre fra Isfahan mot Teheran. Lenge følger vi den store og golde Kavir-ørkenen.  Vi stopper i den historiske oasebyen Zavareh. For å håndtere den intense sommerheten har folk her gjennom århundrer  utviklet en effektiv og spesiell arkitektur med ishus, vindtårn og vanningskanaler. Underveis mot den pulserende storbyen Teheran stopper vi for lunsj og forfriskninger like utenfor den svært religiøse byen Qom. Vi besøker også det enorme Khomeini-mausoleet som er et yndet reisemål for lokalbefolkningen. Her løper barna rundt mens de voksne mesker seg med så vel legemlig som åndelig føde. Ut på ettermiddagen ankommer vi hotellet i sentrum av hovedstaden.
 
Dag 11 – onsdag 24.oktober (Teheran) 
I dag går turen til de sørlige deler av Teheran, det som var byens sentrum da kadjarene la sin hovedstad hit på slutten av 1700-tallet. Her besøker vi sjahenes tidligere residens Golestan-palasset med sine rikt utsmykkede bygninger som nå er gjort om til en rekke små museer. Etter lunsj i en vakkert dekorert restaurant blir vi hentet av en god venn, en basarkjøpmann som handler med orientalske tepper. Han tar oss med til et tidligere herskapshus i en  fredelig oase midt i den enorme og pulserende Teheranbasaren. Her har han teppelager, verksted og kontor.  Vi får en inspirerende innføring i ulike persiske teppetyper og ser med egne øyne de store variasjonene som finnes. Hver region og hvert folkeslag har sin egen teknikk, fargepalett og mønsterrepertoar.  Vi avslutter dagen med å vandre litt rundt i den store basaren der store deler av Teherans befolkning fortsatt handler det de trenger.  
 
Dag 12 – torsdag 25.oktober (Teheran) 
Teheran by strekker seg fra slettelandet i sør til høyt opp i Elburz-fjellene i nord, der adel og overklasse i tidligere tider tilbrakte somrene for å nyte friskere luft og renere vann enn nede i bykjernen. I våre dager er de tidligere sommerstedene blitt en del av metropolen, men det er fortsatt en markant forskjell mellom de fattige bydelene i sør og de rike i nord. På veien opp mot fjellene stopper vi på Reza Abbasi-museet som viser det ypperste innen iransk kunst og håndverk. Deretter setter vi kursen mot Pahlavi-sjahenes sommerpalasser i Saad Abad, som etter revolusjonen er blitt omgjort til museum. Den fredfulle parken med sine høye plataner fulle av sangfugler utgjør en påfallende kontrast til de tungt trafikkerte gatene vi må forsere for å komme dit.  Ikke langt unna ligger Darband, et ettertraktet  utfartssted med tehus, restauranter og gode turstier. Her venter en smakfull lunsj på en hyggelig utendørs restaurant,  hvoretter de som vil kan få seg en fottur noen hundre meter opp i høyden i omgivelser utenom det vanlige. Et annet alternativ er å slappe av med te og kaker mens man betrakter folkelivet fra terrassen til  et av de mange blomsterdekorerte tehusene.

Dag 13 – fredag 26.oktober (flyreise) 
Dette er vår siste dag i Iran for denne gang.  På programmet står Teppemuseet, en kulturhistorisk perle i den store Laleh-parken, og en rusletur på hovedgaten Vali Asr. For øvrig holder vi dagen ganske åpen med muligheter for aktiviteter på egen hånd. Kanskje noen vil gjøre de siste innkjøpene av nøtter, søtsaker og souvenirer eller besøke noen av museene eller severdighetene vi ikke har fått tid til? Vi runder av Iranreisen vår med en helaften på det kunstnerstyrte Iranian Artists’ Center. Det ligger i en fredfylt hage nær hotellet vårt og heller ikke langt fra den nå forlatte amerikanske ambassaden der gisseltagningen fant sted i 1979. Kunstnersenteret viser utstillinger og har en fin butikk der kunstnerne selger sine produkter. Den som vil kan også ta en  spasertur i hagen eller nyte et glass limonade på takterassen, før vi inntar vårt avskjedsmåltid i restauranten blant Teherans kunstnere og intellektuelle.  Senere på kvelden reiser vi til Imam Khomeini internasjonale flyplass og vender nesen hjemover med et fly som tar av kl. 02.00.
 
Dag 14 – lørdag 27.oktober  
Etter en natts reise med mellomlanding i Istanbul, ankommer vi Oslo Gardermoen kl. 10:30. Her skilles våre veier for denne gang og vi takker for turen! 

Viktig reiseinformasjon

Kleskoder:
 Alle reisende til Iran må følge landets kleskoder for kvinner og menn. Kvinner må dekke til hår, albuer og knær; bukser og lange bluser/tunikaer egner seg bra. Menn kan ikke bruke shorts, men korte ermer er ok. Sandaler er ok for kvinner og menn. 

Alkohol er forbudt i det offentlige rom, noe alle reisende til Iran må forholde seg til.Pass og visum:  Visum kreves for all innreise til Iran. Gyldig pass og reise- og avbestillingsforsikring må være i orden før visumsøknadsprosessen startes. Den iranske ambassaden i Oslo er søknadsinstans, og vi vil informere og bistå alle deltakere i visum-søknadsprosessen. 

Reiseforsikring og avbestilling: For å få visum må man vise at man har gyldig reiseforsikring og det er jo selvsagt noe man bør ha i tilfelle sykdom eller andre grunner til å kansellere bestillingen. Merk at mange forsikringsselskaper refunderer betalte utgifter dersom reisen må kanselleres på grunn av force majeure – ofte knyttet til at UD fraråder å reise til landet. 

Passet må være gyldig i minst seks måneder etter hjemkomst og ikke ha stempel fra Israel eller USA. Det kan i så fall være aktuelt å anskaffe nytt pass.    

Sikkerhet: Etter at det internasjonalt ble inngått avtale om å heve sanksjonene mot Iran, har både økonomisk samarbeid og turisme økt. Det store flertallet av befolkningen venter likevel utålmodig på å oppnå bedre levekår, og det har ført til indre uro, noe det skrives åpent om i iranske medier. Iran påvirkes også av utviklingen i Midtøsten for øvrig og av drakampen mellom stormaktene. Dette til tross kan Iran fortsatt anses som en fredelig plett i regionen, med lite kriminalitet og stabilt styre. Skulle denne situasjonen endre seg, vil vi forholde oss til reiseråd fra norsk UD.

Ytterligere reiseinformasjon sendes deltakerne når det nærmer seg tid for å søke visum.

Teknisk reisearrangør er ITours, medlem av Reisegarantifondet og ansvarlig for fakturering og billettutstedelse. 

Kontaktinformasjon
95083953,  hege.jacobsen@trojo.no (Hege)
92884527,  annemat16@gmail.com (Anne-Marie)